Какъв код крият бижутата

март 17th, 2010, 11:03:30 illka.com

Питайки се за мотивите, които карат хората да се украсяват с бижута, би трябвало да си зададем въпроса – illka.comзащо пък някой избягват всякакви бижута и не използват украшения. Една част от хората държи да се появява в околния свят “накичени” и гримирани, други предпочитат изобщо да са без украси.
Първите биха искали с помощта на емоционално, привлекателно възбуждащо средство – украшението, да представат себе си като личност. Втората група, тези, без украшенията, искат да ценят личността им и качествата им без тези материални сигнали. Деловите, работещи хора възприемат външните прояви според функционалното, целесъобразно поведение. В противовес на тази разумна външна фасада са богато декорираните хипита и пънкари с тяхната специфична идеология на чувствата.
Основните мотиви са четири
Този, който използва украшения, прави това под влиянието на четири различни типа мотиви и по този начин непреднамерено издава образа на своите собствени интимни еротични преживявания.
1 Стремеж към защитеност и безопасност.
2 Стремеж към престиж.
3 Стремеж към сексуално раздразнение.
4 Стремеж към красота.
В следствие на тези четири съвършено различни мотиви, човек избира и предпочита четири различни вида украшения. И понеже тези четири различни вида накити трябва да удовлетворят различни потребности, те се различават по своя материал, размери и обработка.
При оценка на мотивите, диктувани от съответната потребност, формата и цветът на бижуто има важно значение, защото изразява емоционалната нагласа, докато в същото време стойността е важна само при избора на достатъчно престижни бижута.

1 .Не особено големи, прецизно изработени накити говорят за стремеж към защитеност и безопасност. Не е случайно, че в повечето случаи украшението е дребно, малко. Това, което е малко и слабо трябва да бъде заобиколено с грижа, нуждае се от грижливо, изпълнено с любов, внимание. Точно такава емоционална нагласа по отношение на накитите придобиват хората, които биха искали да видят в тяхно лице достойна за любов скъпоценност. Те търсят и се възхищават от такива украшения, които със своя външен вид създават впечатлението, че са изработени с много любов, с безкрайно старание и търпение.
Едно такова малко бижу съвсем не е обезателно да е скъпо. Понякога, което е особено характерно за накитите, изработени от народни майстори, украшенията се изработват от прост метал, керамика и полускъпоценни камъни или от дърво и плодови костилки. Миловидните и симпатични накити, малките скъпоценности на възрастните са това, което са меките плюшени играчки за децата.

2 .Престижни бижута издават стремеж към значимост.
Скъпото бижу е едно разумно капиталовложение с определен риск за сметка на многократното използване. Украшението, възприемано като влагане на значителни средства има това преимущество, че може да бъде подарено на съпругата и след това тя да бъде показвана богато украсена, за да бъде демонстрирано пред всички благосъстояние, положение, значимост. Всички тези неща, подобно на диамантената игла, масивните златни гривни, верижки и огромни пръстени са само една форма на снобизъм. Което, разбира се, в днешно време не разбират мнозина от новобогаташите.
Такива традиционни украшения като огърлица от истински перли, пръстен с диамант, сапфир в брилянтен обков, златни гривни и ланци сигнализират традиционните претенции за престиж и високо положение.

3 .Предизвикателни, дразнещи украшения изразяват стремеж към секс.
Татуировката върху гърдите не винаги е изкуство, но във всеки случай е вид украшение. Кожената гривна — не винаги се носи, за да предпази физически китката, доста по-често е украшение, сигнал, че срещу нас е “твърд и суров мъж”. Стоманените вериги на китката също нямат нищо общо с плен и затвор, а обозначават твърд и суров мъж, който иска да се освободи от собствената си неувереност в себе си.
Всякакви животински зъби, парченца кожа, които се окачват на врата, пайети, а така също и кожени яки и маншети на връхните дрехи — всичко това са украси със сексуален, подчертан дразнещ характер . Те обаче подчертават не една сурова мъжка изразност, за каквато стана дума при металните вериги и кожени детайли, а изразяват привлекателността и възбудимостта на един мек, увлечен от играта, ласкав мъж, който лесно се сближава.
Дразнещите украшения, като например татуировки и макиаж, хвърлящи се в очи, често излъчват провокация, целят привличане на вниманието и понякога имат явно екстравагантен характер. И намерението на онези, които носят такива украшения, няма нищо общо с желанието да изглеждат прекрасно, подобно на една дама с красиво бижу, а е в това да дразнят, предизвикват, възбуждат, провокират, стимулират.

4 .Естетически оформени, стилни украшения говорят за стремеж към красота.
Стилно и естетически оформено обикновено се смята онова украшение, което е избрано с вкус. Това могат да бъдат клипсове или обеци, но така подбрани, че да са в хармония и да подхождат на прическата и дрехата. Ръчен часовник, който се носи поради целесъобразност и необходимост, може да бъде и просто един технически хронометър, с каишка, висящ от ръката, но може да бъде и детайл, украсяващ ръката.
Онзи, който използва накити, за да украси себе си, комбинирайки елегантно подбрани вещи, съчетавайки ги в съответствие със своята личност, така че те да въздействат естетически като едно цяло, той наистина разбира езика на красотата и хармонията в живота.

Коментар:

Advertisement

Featured Links:
Fashion
The most popular and widely used Project in the world.
aCode
Development and distribution made easy.
Extensions
Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Shop
For all your merchandise.

Gallery thumbs

mirandat   heidit   vic2


vic3t   vic4t   vic5t

News Letter

Enter your email address to subscribe to our mailing list:

We take your privacy very seriously. Be assured that we will never share your contact information with other marketers