Модата отминава стилът остава – Коко Шанел

март 15th, 2010, 11:03:10 illka.com

swarovskiОт незапомнени времена хората се опитват да изработват имитации на скъпоценни камъни. Древните египтяни добавяли различни химични елементи в стъклото, за да постигнат ефекта на истинските диаманти.
По-късно, през XVIII век , този бизнес е възроден от Жорж Фредерик Страс . В негова чест бижутата , имитиращи диаманти са наречени страсова бижутерия. Едно столетие по-късно, през 1862 година, в малко селце в планините на Северна Бохемия, се ражда Даниел Сваровски. Областта е известна на света като една от най-мащабните производители на стъкло и стъклени изделия. Всеки уважаващ себе си бохем е имал в дома си работилница , в която давал воля на таланта си и предаваните от поколение на поколение традиции. Не бил изключение и бащата на Даниел, но фабриката му не се отличавала с особен размах. Произвеждал предимно стъклена бижутерия и украшения. Младият Сваровски работел в семейната фабрика, а в свободното си време свирел на цигулка. Но живота в малкото селце му се сторил скучен и той решил да замине за Париж, където да изучава химия, физика и механика. На едно техническо изложение през 1891 година, на 29-годишния тогава Даниел, му хрумва гениалната идея да електрифицира шлайфането на стъкло, което се правело ръчно и било доста трудоемко. В резултат се появила първата шлайф машина в света, позволяваща да се обработват значително по-голямо количество кристали и с много по-добро качество. Последвал другият успешен ход . Вместо да се конкурира с бохемските майстори на стъкло, той се премества със семейството си в малкото тогава градче Ватенс, днешна Австрия. Там основава първата си фабрика, в която започва да произвежда масово кристали. Бизнесът му се разраства бързо, защото тогавашния елит налага модата да се носи бижутерия от кристали и се считало за израз на уважение да подариш на любимият си човек бижу с кристали от Сваровски. С помощта на синовете си Даниел успешно ръководи фабриките си и налага на изделията си търговското име Swarovski. На конкурентите му било ясно, че тайната на успеха не е в механизацията, а във формулата на приготвянето на кристала.
Модните дизайнери бързо реагират и влиятелни модни бутици като Коко Шанел, Ив Сен-Лоран и Кристиан Диор започват да допълват сериите си с кристали от Сваровски, придаващи им допълнителна изисканост.
По време на Втората Световна Война, когато много предприятия и заводи фалират, хитрият Сваровски решава да продава продуктите си зад океана. В САЩ интересът към кристалите е огромен и до сега те са основния бранд във бизнеса им. Дори и в годините на рецесия неговите изделия се радвали на огромна популярност.
През 1976 година неговите наследници пускат в производство нова търговска марка известна като Silver Crystal. Това са световноизвестните кристални фигурки Сваровски. Първата такава е била фигурка на мишка, направена от кристални елементи за полюлей. Последвана е от таралеж, костенурка, носорог, лебед и още много други. Правят се в малки серии, като след произвеждането им всички инструменти и скици се унищожават.
През следващата 1977 година напредничивите потомци на Сваровски стъпват и на бижутерския подиум. Ювелирните изделия са в актуални цветове и уникални форми, подновявани от дизайнерите според сезона и модата.
През 2003 година масовото производство на кристали получава търговското име Crystalized – Swarovski Elements, за да се сложи граница между оригиналните авторски бижута и дизайнерските решения на другите бижутери.
Днес името Сваровски вече е нарицателно и е символ на стил, изящност и елегантност. Основателно е считан за гуру на изделията от кристали.
Ние от illka.com сме горди, че сме част от света на великият Сваровски, и имаме удоволствието да Ви докоснем до тази огнена страст и хладна елегантност чрез бижутата в нашият онлайн магазин

Коментар:

Advertisement

Featured Links:
Fashion
The most popular and widely used Project in the world.
aCode
Development and distribution made easy.
Extensions
Components, Modules, Plugins and Languages by the bucket load.
Shop
For all your merchandise.

Gallery thumbs

mirandat   heidit   vic2


vic3t   vic4t   vic5t

News Letter

Enter your email address to subscribe to our mailing list:

We take your privacy very seriously. Be assured that we will never share your contact information with other marketers